AS Bonna-Ski, tidligere Lommedalen Skifabrikk AS/
Skifabrikken ligger nede til venstre i bildet. Bildet er tatt i 1954. Bak fabrikken ser vi Øvre Kirkeby gård. Kilde: Bærum bibliotek
Se også detaljkart

Lommedalen Skifabrikk AS ble bygd på Øvre Kirkerud i 1939. Adressen er Øvre Kirkeby vei 11.
Skihopperen Narve Bonna, som tok OL-sølv i hopp i Chamonix i 1924, sto for driften, mens familien Willoch var eiere. Håkon Willoch, far til tidligere statsminister Kåre Willoch, ble daglig leder. skihopperen Birger Ruud var salgskonsulent.
Fjellski, tur- og langrennsski, hopp- og slalåmski ble produsert under navn som Bonna-ski, Holmenkollski, Gressvig-ski og Sigmund Ruud-Ski. På det meste ble det laget 12 000 par ski i året. Fabrikken måtte også lage 60 000 par skistaver i året for tyskerne under krigen.

Fabrikken var tidlig ute med å lage stålkanter på skiene, og de lagde egne kunststoffsåler og spesialski for Marius Eriksen og Stein Eriksen som tok OL-gull i i slalåm i 1952.

I 1954 var det ca. 20 ansatte ved fabrikken, i 1970 var det 32 ansatte.
Narve Bonna og Jan Willoch utviklet verdens første glassfiberski i 1958.
Fabrikken endret navn til AS Bonna-Ski i 1967.

Uenighet om plastskienes utforming resulterte i at Narve Bonna tok med seg patentet sitt til Askjems Skifabrikk i Stokke i Vestfold, der de lanserte Epoke glassfiberski til turbruk. De var laget av en trekjerne omgitt av glassfiber. Lommedalen Trævarefabrikk lagde trekjernene.
Bonna-Ski og Splitkein Skiprodusenter ble i 1970 kjøpt opp av investeringsselskapet Securus og slått sammen til AS Norske Skiprodukter.
Skifabrikken i Lommedalen brant i 1971, og de ansatte fikk tilbud om arbeid ved Norske Skiprodukters avdelinger i Hønefoss og i Geithus, der produksjonen senere ble samlet.
Epoke ble solgt til Landsem i 1980.

Kilder:
Bakken, Thor Chr. (red). (2008). Budstikkas store Asker og Bærum-leksikon. Kunnskapsforlaget
Mohus, Arne. (1993). Husmannsplasser i Bærum Del 3. Bærum Bibliotek
Olsen, John H. (2006). Lommedalen - mangfoldets bygd. Historielaget skrifter nr. 46

Den nedlagte skifabrikken 2017. Sett fra sydøst. Foto: Knut Erik Skarning