Hytta til Nadderud speidergruppe (Mason Hill)
og hytta til 1. Eiksmarka
Speidergruppe (Lomma)

Mason Hill er Nadderud speidergruppes hytte ved Fiskelaustjern.

Hytta er vedfyrt, men er utstyrt med propanbrenner på kjøkkenet til matlaging.
Utenfor hytta er det en solrik veranda, hvor man kan nyte morgensolen og en fantastisk utsikt. På andre siden av hytta er det en bålplass, vedskjul og en hyggelig utedo.

Nadderudspeiderne deler brønn med naboene, 1. Eiksmarka, som har sin speiderhytte ca. 200 meter fra Mason.

Hytta ble bygget i 1907 av gården Skollerud i Lommedalen med materialer fra stedet. Den ble brukt som fritidshytte av en prest i Høvik kirke i flere år.

Under krigen ble hytta benyttet av motstandsbevegelsen ("gutta på skauen"), hvorav den ene av disse skal ha blitt skutt av tyskerne på Øverland gård, idet han var på vei opp til hytta.

Tropps- og gruppeleder i 1. Blommenholm, Arne Rånes, kjøpte senere hytta og brukte den privat helt frem til Nadderudspeiderne kjøpte den i 1993.

Navnet Mason Hill kommer av at omtalte leder, Arne Rånes, av sine speidere ble kalt Mason, hentet fra en av datidens store krimhelter, Perry Mason.

Kilde: Nadderud speidergruppe

Lomma er nå speiderhytta til 1. Eiksmarka Speidergruppe.

Høsten 1982 fikk speidergruppen en flokkleder, Raida Ødegaard, som i sin ungdom hadde vært medlem av 26. Oslo speidergruppe. Denne gruppen hadde hatt en flott speiderhytte, bygget i flere etapper, ved Fiskelaustjern i Bærumsmarka. Hytta het Lomma, og den hadde eksistert siden tidlig på 1950-tallet. 
Raida hadde hørt at denne speidergruppa ikke lenger eksisterte eller drev noen form for speiding. Nærmere undersøkelser foretatt av Raida og gruppeleder Thorbjørn Urdahl viste at hytta bare var i bruk omtrent en gang i året, da noen tidligere speiderledere hadde en samling på hytta.

Det var fremsyntheten og interessen som Thorbjørn Urdahl viste som er årsaken til at 1. Eiksmarka speidergruppe skulle få så mye glede av Lomma. Speidergruppen hadde ingen egen hytte, og hadde i årevis leiet hytte de nødvendige helger, blant annet Gravs hytte ved Brunkollen. Thorbjørn fikk i stand en rimelig langtids leieavtale, hvor de disponerte hytta bortsett fra en helg i måneden, da eierne skulle disponere den. Eierne skulle også disponere et lite avlåst soverom til sine saker. De skulle "få lov til" å ta seg av en del nødvendig vedlikehold, særlig på takene.

Kilde: Eiksmarka Speidergruppe

Mason Hill 2017. Foto: Knut Erik Skarning

Hytta til 1. Eiksmarka speidergruppe, Lomma, 2017. Foto: Knut Erik Skarning