Einegårdene

Se også detaljkart og kart med historiske navn, bl.a på plasser under Eine.

Om gården
Eine ble ryddet i høymiddelalderen (1050 – 1350 e.Kr.). Navnet Eine, også skrevet Ende, kommer enten av tresorten einer, eller av at gården lå ved enden av Lommedalen.

Eine har hørt til Nesøygodset og senere til Bærums Verk. Fra 1775 har samme brukerfamilie bodd på gården. I 1929 ble deler av gården solgt til brukerne. Johan G. Eine kjøpte Nordre Eine. Hans kone, Helga, døde i 1984 og var da over 105 år gammel! Hans Andreassen Eine kjøpte Søndre Eine. Senere ble det samme eier på begge gårdene.

Einegården gikk opprinnelig helt fra Skarva til Glitredammen. Deler av Bærums Verk ligger på Eines opprinnelige Grunn. Harald Løvenskjold eier fortsatt den delen av Eine som Bærums Verk ligger på.

Plasser som har ligget under Eine er bl.a. Sleiverud, Grinda (Kleven eller Jegerstua), Vekterstua, Bakken ("Sverige"), Kuba. Vertshusløkka, Iversletta og Sagmesterplassen (Plads Sougmester). Se detaljkart.
Arbeidere ved verket bodde på mange av disse plassene,

Gammalt frå Lommedæl`n
Egill Bø forteller i sin bok "Gammalt frå Lommedæl`n" (skrevet på lommedalsdialekt) om gamle Andreas Eine som var gift med Gullina:

"Og så hadde’n lova Gullina en gong han sku’ tel Vensås i gjestebu, at’n sku’ væra forsektig hvis det ble seint før’n sku him igjen, for det var så hålt (glatt) å gå på veia. Så han sku’ låne med si’ ei løkt tel himtur’n. Men så holdt dom sånt leven på Vensås, og spelte kort og hadde det moro, at han kom til Øver-Haug på himtur først ved titi’a om formedda’n da’n etter. Da gikk’n inn der: "Det er jamen sant", sa’n, "je lovt’a Gullina å låne med mi’ løkt him så je itte sku’ detta". Og han fekk låne lampe. Så tent’n på den og gikk him".

For å se informasjon om gårdens eiendom, oppdeling, bygninger m.m. i dag, kan man gå til norgeskart.no, og skrive gårdsnavnet i søkefeltet. Velg deretter "SE EIENDOMSINFORMASJON". Huk av for "MARKER EIENDOM". Klikk eventuelt også på "VIS MER INFORMASJON".
På en PC kan man enkelt bare klikke på den gården/det stedet man ønsker informasjon om.

Kilder:
Bakken, Thor Chr. (red). (2008). Budstikkas store Asker og Bærum-leksikon. Kunnskapsforlaget.

Mohus, Arne. (1993). Husmannsplasser i Bærum Del 3. Bærum Bibliotek.

Martinsen, Liv. (1983). Asker og Bærums historie. Asker og Bærum til 1840. Universitetsforlaget.
Bø, Eigill. (1987). Gammalt frå Lommedæl'n. NKS-forlaget.
Trulsrud, Halstein og A. Morgan Olsen. Foredraget "På kryss og tvers i Lommedalen" . Holdt på Lommedalen og Bærums Verk seniorsenter 2008.

 

 

 

 

Eine (Søndre Eine til venstre og Nordre Eine til høyre). Sett fra øst 1969.
Kilde: Bærum bibliotek

Eine sett fra øst (fra gamleveien) 2017. Foto: Knut Erik Skarning